dimarts, 27 de desembre del 2011

Ser un bon comunicador

Una característica molt important que ha de tenir un futur mestre es ser un bon comunicador.
Per treballar aquest aspecte, al llarg del semestre hem realitzat diverses activitats que mostraré a continuació:


  • Com parlar bé en públic

Un dels aspectes de gran importància en la nostra futura professió, com és ser mestre, és fundamental saber expressar-se bé en públic, saber parlar i poder transmetre allò desitjat als nostres alumnes. Amb el llibre “Com parlar bé en Públic” de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, podrem assabentar-nos d’alguns aspectes importants per millorar el nostre parlar en públic.

Aquest llibre ens permet conèixer, dominar i aplicar l’art de parlar en públic, de tal manera que puguem convertir-nos en bons oradors, habilitat cada cop més necessària en l’àmbit professional.

“Com parlar bé en públic” ens ajuda a millorar l'expressió oral, donant-nos unes pautes i unes tècniques senzilles i pràctiques que ens permetin expressar-nos amb claredat, facilitat i sense temors, davant un públic nombrós i variat, amb la intenció de transmetre un missatge.

L’objectiu seria fer-nos sentir bé per poder gaudir en les nostres experiències com a oradors, sentir-nos còmodes en les nostres exposicions i discursos.
Crec que és un llibre de gran utilitat i més ara que acabem de començar el grau d’Educació Primària, i una part important són les exposicions orals i com argumentem la nostra opinió.

Un apart a destacar seria el següent:
Decàleg del llenguatge oral
Característiques que ha de tenir un discurs en llenguatge oral:
1. Parlar amb frases curtes i de construcció sintàctica simple.
2. Separar les frases per pauses i silencis. Marcar les pauses.
3. Fer canvis de to. Utilitzar preguntes retòriques. Utilitzar exclamacions.
4. Aprofitar l’efecte de les repeticions de paraules o conceptes.
5. Jugar amb les oposicions i les antítesis.
6. Avançar i recular en l’argument del discurs.
7. Enumerar i marcar les enumeracions (un, dos, tres, etc.).
8. Utilitzar connectors per a articular clarament el discurs.
9. Posar exemples i comparacions, contar paràboles, utilitzar metàfores, baixar el que és abstracte a alguna cosa concreta.
10. Utilitzar l’acudit o l’anècdota personal per a aproximar-se al públic i fixar millor els missatges. 

  • Identitat i territori
La següent activitat per millorar aquesta característica va ser l'exposició d'identitat i territori, que vaig realitzar el passat 13 de Desembre en grup de tres estudiants de la Universitat Blanquerna.
Aquesta activitat era una exposició de 10 minuts parlant sobre una identitat i un territori amb un suport audiovisual.

El meu grup i jo vam fer una petita mostra de l'aportació d'alguns famosos en associacions sense ànims de lucre que tenen com a finalitat ajudar als més necessitats. En un primer moment ens vam centrar en el desastre d’Haití i vam mostrar quins famosos feien aportacions, seguidament ens vam centrar en les aportacions d'Angelina Jolie i Brad Pitt, i per finalitzar vam parlar sobre la seva fundació.
El que volíem mostrar és que sovint els més afavorits treuen la seva part més solidaria quan sorgeixen desastres, i que aprofiten la seva fortuna per portar a terme bones accions cap a aquells que són més necessitats. Vam decidir triar a Angelina Jolie i Brad Pitt degut a que són una parella molt carismàtica i que tot el que duen a terme té molt de ressò i per tant era un exemple clar i fàcil per a mostrar. 

El nostre suport audiovisual va ser un prezi (clica aquí) i la pàgina web de la fundació.

  • Bon comunicador: Òscar Dalmau

Per finalitzar amb la importància de ser un bon comunicador vam realitzar una última activitat de semestre: cercar un famós com exemple de bon comunicador --> Òscar Dalmau

Tot bon comunicador ha de tenir una sèrie de característiques que el meu grup i jo vam trobar en Òscar Dalmau. Podem veure en ell una figura de gran seguretat, sobre tot allò que diu, dirigint-se al seu estimat públic, amb una bona entonació i una veu clara, utilitzant un català d'alta qualitat. El seu gran humor és la principal característica que atrau al públic diàriament, acompanyat sempre d'un llenguatge corporal correcte que facilita la comunicació amb els seus espectadors.

Aquestes característiques i d’altres les podrem trobar en el seu blog realitzar per nosaltres AQUÍ

Després de la realització d'aquestes tres activitats explicades anteriorment, podria destacar que algunes de les característiques per ser un bon comunicador serien:

    • Ser conscient dels nervis i poder controlar-los.
    • Comunicar-se amb el públic mitjançant la mirada (feedback).
    • Elaborar un bon guió, tenint en compte els interessos del públic.
    • Estructurar molt bé el guió, amb claredat.
    • Dominar el llenguatge oral i corporal.
    • Entonar i marcar correctament les pauses.
    • Mostrar humor per captar l'atenció del públic, i somriure per donar confiança al públic.
    • Vocalitzar per tal que nos es mal interpreti el missatge.
    • Tenir recursos per quan ens quedem en blanc.
    • Repetir les idees clau sense oblidar mai quin és el missatge principal.
Tots aquest aspectes i d'altres són molt importants per poder transmetre allò desitjat i ser un bon comunicador, qualitat molt positiva per la futura professió de ser mestre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada